AÖF'de Askerlik Tecil İşlemleri Nasıl Yapılıyor?



Askerlik Durum Beyanı

Erkek öğrenciler durumlarına göre TECİLLİ, YAPTI, YAPIYOR, YAŞ SINIRINI AŞMIŞ veya MUAF seçeneklerinden birini internetten başvuru adımlarında seçeceklerdir.

TECİLLİ: Erkek adaylardan hâlen askerliğini yapmamış olanlar, İnternet başvuru adımlarındaki “Askerlik Durumu” seçeneğinde “Tecilli“yi seçeceklerdir.

YAPTI: Askerliğini yapmış olanlar, İnternet başvuru adımlarındaki “Askerlik Durumu” seçeneğinde “Yaptı“yı seçeceklerdir.

YAPIYOR: Hâlen asker olanlar, İnternet başvuru adımlarındaki “Askerlik Durumu” seçeneğinde “Yapıyor“u seçeceklerdir.

YAŞ SINIRINI AŞMIŞ: 1974 ve öncesi (1974, 1973, …) doğumlu erkek adaylar, yasada yazılı yaş sınırı dışına çıktıklarından, İnternet başvuru adımlarındaki “Askerlik Durumu” seçeneğinde “Yaş Sınırını Aşmış“ı seçeceklerdir.

MUAF: Yasal nedenlerle askerlikle ilişiği olmayanlar, İnternet başvuru adımlarındaki “Askerlik Durumu” seçeneğinde “Muaf“ı seçeceklerdir.

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerine aşağıdaki kayıt türlerinden kayıt yaptıracak erkek öğrenciler, İnternet başvuru adımlarında beyan ettikleri askerlik durumuna göre Askerlik Durumu Belgesini AÖF bürolarına vereceklerdir.

6.1. 2017 ÖSYS İle Yerleştirilen Adaylar

2017 ÖSYS ile yerleştirilen ilgili yıllar arası doğumlu erkek adayların askerlik durumları kayıt yapan AÖF görevlilerince (https://kamu.turkiye.gov.tr) adresindeki askerlik durumu sorgulama bağlantısından sorgulanarak “Kaydında Sakınca Yoktur” bilgisine ulaşılan adaylardan “ASKERLİKLE İLİŞİKSİZ BELGESİ” alınmadan kayıtları yapılacaktır.

Sorgulama sonunda “Askerlik Şubesine Başvurunuz” bilgisine ulaşılan adayların ise askerlik şubesinden aldıkları belge kayıt için uygunsa kayıtları yapılacaktır.

6.2. Af Kapsamında Kayıt

29 yaşını doldurmamış adaylardan kayıtlarda askerlik durumu belgesi istenmeyecektir. 29 yaşını doldurmuş adaylar ise İnternetten yapılan başvuruda beyan edilen “Askerlik Durumu”na ilişkin askerlik belgesini kayıt için AÖF bürosuna vereceklerdir.

*Yabancı askerlik şubelerinden belge alacak adaylar, kaydın son gününü beklemeden başvurularını yaparak yerli askerlik şubelerinden durumlarını sormalı ve askerlikle ilişiksiz belgesini almalıdırlar.

*Kayıt için “Yerli askerlik şubesine faks çekildi, cevabı bekleniyor.” veya “Askerliğine karar alınması için hastaneye sevk edildi.” gibi mazeretleri içeren askerlik şubeleri yazıları kesinlikle kabul edilmeyecek ve kayıt yapılmayacaktır. Bu nedenle askerlikle ilişiksiz belgesi askerlik şubesinden kayıt tarihleri içerisinde alınmalıdır. Askerlik şubesinden alınan belgedeki “İlişiksizlik Tarihi” AÖF bürosunda kayıt yapılan tarihi kapsamalıdır. Örneğin 06 Eylül 2016 tarihine kadar askerlikle ilişiği yoktur yazılı bir belge ile 09 Eylül 2016 tarihinde veya sonrasında kayıt yapılamaz.

* Sağlık nedeniyle askerî hastanelerden alınan ve adayın askerliğe elverişli olmadığını gösteren raporlar, askerlik şubelerince değerlendirilip ilişiksiz belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Sadece rapora dayanarak kayıt yapılamaz. Bu durumda olanlar, şubelerinden alacakları askerlikle ilişiksiz belgesiyle kayıtlarını yaptıracaklardır.

* Silinti, kazıntı ve karalama olan, mührü olmayan ya da okunmayan belgeler kabul edilmeyecektir. Belge üzerindeki düzeltmeler askerlik şubesi tarafından yapılmış ise düzeltilen kısımlar mühürletilip imzalatılacaktır.

*“Askerlikle İlişiksiz Belgesi”nin aslını (noter onaylı suret, fotokopi, faks kayıt için kabul edilmez) diğer kayıt belgeleri ile birlikte kayıt süresi içinde teslim etmeyen adayların kayıtları kesinlikle yapılmayacaktır.

* T.C. uyruklu olup AÖF Lefkoşa Bürosunda kayıt yaptıracak adaylar da yukarıdaki açıklamalara uygun olarak askerlikle ilişiksiz belgesini vermek zorundadırlar.

* Milli Savunma Bakanlığınca Üniversitemize gönderilen yazıda “1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 35/C maddesi gereğince 29 yaşından büyük öğrencilerin askerlikleri ertelenmemektedir. Ancak, okula kayıt yaptıran ve askerlik erteleme hakkı bulunmayanlardan silahaltına alınanların, kanuni izinlerine mahsuben sınava girebilmeleri için yeteri kadar izin verilmektedir.” denilmektedir. Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerine kayıtlı erkek öğrencilerden, askerliğini yapmayanların yukarıdaki uyarıya göre öğrenimlerini planlamaları yararına olacaktır. Bu kapsamda 29 yaşından büyük erkek öğrencilerimize Askerlik Kanunu gereğince öğrenci durum belgesi verilememektedir.


Askerlik Tecil İşlemleri

Halen kaydı devam eden öğrencilerimizden askerlikle ilişkisi olanlar için öğrenim durumlarına ilişkin bilgi her yıl Askeralma Dairesi Başkanlığına (ASAL) toplu olarak gönderilmektedir.


Fakültemizce, öğrencilik durumu zamanında bildirilmiş olmasına rağmen bazı askerlik şubeleri, öğrencilerimize duyuru çıkararak öğrenci durum belgesi istemektedirler. Böyle bir durumla karşılaşan öğrenciler, AÖF bürolarına bizzat başvurup “Öğrenci Durum Belgesi” (aöf ek c2 öğrenci belgesi) alarak askerlik şubelerine verebilirler.

Posta yoluyla öğrenci durum belgesi (aöf ek c2 öğrenci belgesi) almak isteyen öğrenciler, AÖF bürosuna dilekçelerini gönderdikleri takdirde öğrenci durum belgeleri ilgili askerlik şubelerine gönderilecektir.

Ancak, Fakülte kayıtlarında öğrenciye ait bilgilerde eksiklik veya hatalı bilgi varsa bu bilgi askerlik şubesine de gönderileceğinden, AÖF büronuzdan veya (https://aof.anadolu.edu.tr/kayit/) adresinde yayımlanan Öğrenci Hizmetleri sitesinden kontrol ederek düzeltiniz.

Askerlik şubeleri, çağı geldiği hâlde zamanında başvuru yapmayan öğrencilere para cezası uygulamaktadır. Bu nedenle şubelerinden askerlik işlemleri için çağrılan öğrenciler, AÖF bürolarından öğrenci durum belgesi (aöf ek c2 öğrenci belgesi) alarak şubelerine vermelidirler. Doğacak mağduriyetten Anadolu Üniversitesi sorumlu olmayacaktır.

Milli Savunma Bakanlığı’nca Üniversitemize gönderilen yazıda “1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 35/C maddesi gereğince, iki yıl üst üste aynı sınıfta kalanlar ile 29 yaşından büyük öğrencilerin askerlikleri ertelenmemektedir. Ancak, okula kayıt yaptıran ve askerlik erteleme hakkı bulunmayanlardan silahaltına alınanların, kanuni izinlerine mahsuben sınava girebilmeleri için yeteri kadar izin verilmektedir.” denilmektedir. Merkezi açıköğretim ve uzaktan eğitim sistemine göre öğretim yapan fakültelere kayıtlı erkek öğrencilerden, askerliğini yapmayanların yukarıdaki uyarıya göre öğrenimlerini planlamaları yararına olacaktır. Bu kapsamda 29 yaşından büyük erkek öğrencilerimize Askerlik Kanunu gereğince öğrenci durum belgesi verilememektedir.

İkinci üniversite kapsamında kayıt yaptıran öğrenciler askerlik tecil işlemlerinden yararlanamazlar.

İkinci üniversite kapsamında kayıtlı öğrencilerden, örgün öğretimdeki kaydını sildirip askerlik ile ilgili tecil işlemlerinin Fakültemizce yürütülmesini isteyenler, örgün öğretimdeki kaydının silindiğini gösteren belgeyi bir dilekçeye ekleyerek AÖF bürolarına vereceklerdir. Bu öğrencilere “Öğrenci Durum Belgesi (aöf ek c2 öğrenci belgesi)” hemen düzenlenerek verilecektir.

Ayrıca, önlisans programlarından mezun olup lisans programlarına ikinci üniversite kapsamında kayıt yaptıran öğrencilerden önlisans diplomasının fotokopisini AÖF bürosuna teslim edenlere “Öğrenci Durum Belgesi (aöf ek c2 öğrenci belgesi)” hemen düzenlenerek verilecektir.

Öğrenciliğini devam ettirerek askere gitmek isteyenlere “Askere alınmasında Fakültemizce sakınca yoktur.” ibareli yazı AÖF bürosunca düzenlenmekte olup öğrencilerimiz bu yazıyla kaydını sildirmeden askere gitme isteklerini askerlik şubelerine iletebilirler.



AÖF Öğrenci Girişi Yapmak için Tıklayınız