2018 Açıköğretim Fakültesi Sınav Soruları Nasıl Değerlendirilir?



*** AÖF Sınav Sorularını Öğrenmek için Buraya Tıklayınız

Bir sorunun puan değeri nasıl belirleniyor?

Sınavların değerlendirilmesi her ders için 100 tam not üzerinden yapılmaktadır. Bir dersin sınavında sorulan soruların sayısı 100 ile bölünerek her sorunun puan değeri bulunur.

Örneğin; Felsefe bölümünde “Çağdaş Felsefe” dersinin sınavında 20 soru sorulmuş ise her sorunun puan değeri (100/20=) 5 puan olarak bulunur. Öğrencinin sınavda doğru yanıt sayısı soruların puan değeri ile çarpılarak o dersten almış olduğu not bulunur.

Sınav Soru ve Cevapları ile Sınav Sonuçlarının İnternette Yayımlanması

Geçmiş yıllardan günümüze kadar yapılmış açıköğretim sınavlarının sorularına Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sınav Yayınlama Sisteminden erişebilirsiniz.

(http://sinav.eogrenme.anadolu.edu.tr) adresinden TCKN ve şifrenizle oturum açarak çıkmış sınav sorularına bakabilir ve cevap anahtarı kısmından soruların doğru cevaplarını görebilirsiniz.

AÖF Öğrenci Girişi Yapmak için Tıklayınız

AÖF sınav sonuçlarına öğrenciler Sınav sonuçları ise öğrenciler (https://www.anadolu.edu.tr/acikogretim/) üzerinden ulaşabiliyor. Ayrıca sonuçlar adayların AÖF öğrenci girişi tarafından da açıklanacak.

Sınavların Değerlendirilmesi ve Ders Geçme

Sınavların değerlendirilmesi ve ders geçme sistemi Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile bu yönetmeliğin verdiği yetkiye istinaden hazırlanan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Uygulama Usul ve Esasları ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri Bağıl Değerlendirme Esaslarına göre belirlenir.

Sınavlarda soru kitapçığı ve cevap kâğıdı olarak iki tür belge kullanılmaktadır. Sınavların değerlendirilmesi, notların kaydı, çizelgelere geçirilmesi, saklanması, öğrenci kütüklerine yazımı ve öğrencilere duyurulmasında bilgi işlem yöntemleri kullanılır.

Sınav sonuçlarına, ilan edilme tarihinden itibaren 5(beş) işgünü içinde itiraz edilebilir. Bu süre geçtikten sonra yapılan itirazlar dikkate alınmaz.

Her dersin cevabı, o dersin isminin yazılı olduğu sütuna işaretlenmelidir. Yanlış sütuna yapacağınız işaretlemeler kesinlikle değerlendirilmez. Cevap kâğıdında mutlaka ilgili ders için ayrılan ve açıkça dersin adı yazılan sütunu kodlayınız.

Tüm sınavlar çoktan seçmeli test şeklinde hazırlanmakta ve bilgisayar ortamında değerlendirilmektedir. Bu sınavlarda öğrencilerin, derslerin her birinden ayrı ayrı başarılı olmaları gerekmektedir.

Cevaplar değerlendirilirken doğru cevaplara puan verilecek, yanlış cevaplar için puan düşürülmeyecektir. Başka bir deyişle, yanlış cevaplar doğru cevapları götürmeyecektir. Bu nedenle soru kitapçıklarındaki soruların cevapsız bırakılmaması, öğrencilerin yararınadır.

Sınavlarda öğrenci sayısına bağlı olarak, tek (A), iki (A,B) veya dört (A,B,C,D) kitapçık türü kullanılabilmektedir.

AKTS Kredi Sistemi

“AKTS, öğrenme çıktılarına ve öğrenim sürecinin şeffaflığına dayanan öğrenci merkezli bir kredi biriktirme ve transfer sistemidir. AKTS öğrenci değişimi kadar yeterlikler ve öğrenme parçaları için planlamayı, ulaştırmayı, değerlendirmeyi, tanınmayı ve geçerliği kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. AKTS, yükseköğretimde yaygın olarak kullanılmakla birlikte diğer hayat boyu öğrenme etkinliklerinde de uygulanabilmektedir.

AKTS kredileri, öğrencilerin beklenen öğrenme çıktılarını başarabilmesi için gerekli olan iş yüküne dayandırılmıştır. Öğrenme çıktıları, başarılı bir öğrenme sürecinin tamamlanmasından sonra bir öğrencinin neyi öğreneceğini, anlayacağını ve yapabileceğini tanımlamaktadır. Bu çıktılar, Ulusal ve Avrupa Yeterlikler Çerçevesindeki düzey tanımlayıcıları ile ilişkilendirilmektedirler.

İş yükü, öğrencilerin beklenen öğrenme çıktılarını kazanmak için gereken tüm öğrenme aktivitelerini (derslere devam etmek, proje yapmak, bireysel çalışmalar ve sınavlar gibi) tamamlamak için harcayacağı zamanı tanımlar.”

Örgün öğretimde bir akademik yıldaki tanımlanmış iş yükü ve bağlantılı öğrenme çıktıları 60 AKTS'ye karşılık gelmektedir. Anadolu Üniversitesinde 1 AKTS kredisi 25 saate karşılık geldiğinden, bir akademik yıldaki öğrenci iş yükü 1500 saattir.

Anadolu Üniversitesi 2005-2006 akademik yılından bu yana AKTS sistemini kullanmaktadır. 2004-2005 Akademik Yılında her programın AKTS Kredi Komisyonu, her bir dersin AKTS kredilerinin hesaplanmasını sağlamıştır. Ayrıca uzmanlar tarafından hazırlanan "AKTS Kredi Sınama Anketi" her ders için tüm öğrencilere uygulanmış, anket sonuçlarına göre her dersin AKTS kredisi yeniden hesaplanmıştır. 2005-2006 Öğretim Yılından itibaren ilgili programda ilk defa açılacak derslerin AKTS kredisinin belirlenebilmesi için her dönem sonunda yeni açılan dersler için anket uygulanmakta ve dersin kredisi buna göre değiştirilmektedir. Ayrıca Üniversite Yönetimi tarafından her 5 yılda bir anketin tüm derslere uygulanarak AKTS kredilerinin değerlendirilmesi öngörülmektedir. Bu çerçevede ilgili anketler 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında tüm dersler için 2014 yılında tekrarlanmıştır. Tüm bunlara ek olarak, Anadolu Üniversitesi Türkiye Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi uygulaması için 2011 yılında pilot üniversitelerden biri olarak seçilmiştir. Anadolu Üniversitesine bu alanda yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı YÖK tarafından teşekkür belgesi verilmiştir.


AÖF Sınav Geçme Notları:

84 – 100 AA 4,00 Geçti

77 – 83 AB 3,70 Geçti

71 – 76 BA 3,30 Geçti

66 – 70 BB 3,00 Geçti

61 – 65 BC 2,70 Geçti

56 – 60 CB 2,30 Geçti

50 – 55 CC 2,00 Geçti

46 – 49 CD 1,70 Ortalamaya Bazlı Geçti

40 – 45 DC 1,30 Ortalamaya Bazlı Geçti

33 – 39 DD 1,00 Ortalamaya Bazlı Geçti

0 – 32 FF 0,00 Kaldı