AÖF Öğrencilerinin ÖSYM DGS Başvuruları Ne Zaman Başlıyor?



DGS Başvuruları bitti mi? ne zaman bitecek. 2019 DGS Başvuru tarihi son gün ne zaman, saat kaçta bitecek? ÖSYM DGS başvuru yapma şartları, gerekli belgeler ve İnternetten başvuru nasıl yapılır?

2019 ÖSYM DGS AÖF Başvuru Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2019 ÖSYM DGS AÖF Başvuru İşlemleri için Tıklayınız

DGS başvuruları bitti mi, ne zaman bitecek sorusu yanıt buldu. Geçtiğimiz hafta başlayan dikey geçiş sınavının başvuruları bugün sona eriyor. Haziran tarihinde sona erecek olan başvuru süresi ÖSYM tarafında Haziran tarihine uzatılmıştı. 2019 yılında Dikey Geçiş Sınavı için başvuru yapacak olan önlisans ve meslek yüksek okulu öğrencileri bugün sona erecek olan DGS başvurusunu nasıl yapacaklar? detaylı anlatımı haberin devamında bulabilirsiniz. ÖSYM 2019 sınav takvimine göre, Dikey Geçiş Başvuru tarihi Mayıs tarihinde başlayan başvurular Haziran pazartesi sona erecek. Peki, DGS başvurusu nasıl yapılacak? 2019 yılında Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvurusu yapmak isteyen Önlisans mezunları ve son sınıfında eğitim gören öğrenciler başvurularını ÖSYM'nin resmi sitesi AİS Başvuru ekranı üzerinden gerçekleştirebilecekler. Üniversitelerin iki yıllık, (Önlisans) fakültelerinden dört yıllık eğitim veren fakültelerine ya da bölümlerine geçiş imkanı sağlayan sınav olarak tanımlanan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için başvurular kısa bir süre sonra başlayacak. Peki, DGS Başvuruları ne zaman bitiyor? 2019 yılında yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavının başvuru ve sınav tarihleri ÖSYM tarafından açıklandı. DGS başvuruları ne zaman sona erecek? 2019 DGS Başvuru tarihleri ÖSYM 2019 sınav takvimine göre Mayıs 2019 ikinci haftası başlayıp mayıs sonunda sona erecek. DGS başvuruları nasıl yapılacak? Sorusu ile 2019 dgs basvuru kılavuzu pdf indirme linki, DGS Başvuru Şartları ve AÖF Sınavsız Dikey geçiş ile ilgili detaylı bilgiyi haberin ayrıntılarından takip edebilirsiniz.

2019 DGS BAŞVURUSU SONA ERİYOR

DGS Başvurularının sona ermesi için geri sayım başladı. Üniversitelerin iki yıllık ve Önlisans programlarında eğitim gören öğrencilerin dört yıllık eğitim veren fakültelere geçmek için girmiş oldukları Dikey Geçiş Sınavı 2019 yılı başvuruları başlıyor. ÖSYM 2019 yılı sınav takvimine göre başvurular Mayıs tarihinde başlayacak ve Haziran da sona eriyor. ÖSYM’nin resmi internet sitesi ais.gov.tr üzerinde açıklanacak 2019 DGS Başvuru kılavuzu Mayıs 2019 tarihinde erişime açıldı. DGS Başvurusu nasıl yapılacak? Sorusunun cevabı DGS Kılavuzu pdf indirme linkini erişime açıldığında haberimizden ve ajanshaber.com dan öğrenebilirsiniz.

DGS BAŞVURULARI HAZİRAN'A KADAR UZATILDI


AÖF SINAVSIZ GEÇİŞ YAPILABİLECEK BÖLÜMLER

AöF sınavsız geçiş ve kayıt yaptırılabilecek bölümler ve tablor her yıl ösym tarafından yayımlanmaktadır.Mezun olunan bölümler ile ilgili kayıt yaptırılabilecek olan bölümler kılavuzu yayımlandığında ajanshaber.com da olacak.

2019 DGS SINAVI NE ZAMAN

DGS Sınavı tarihi, 2019 ÖSYM sınav takviminde belirtildiği üzere ÖSYM tarafından yayımlandı. Temmuz 2019 Tarihinde uygulanacak. DGS Sınava her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun ilginin olacağı tahmin ediliyor.

2019 DGS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçları ÖSYM 2019 sınav takvimine göre, herhangi bir değişiklik olmaması durumunda Ağustos 2019 tarihinde açıklanacak. Sonuçların açıklanmasının ardından da sınavda belli bir puan alan adaylar için tercih süreci başlayacak.

2019 YILI DGS BAŞVURU ÜCRETLERİ NE KADAR

BAŞVURU SÜRESİ : Mayıs - Haziran 2017
SINAV TARİHİ, SAATİ VE SÜRESİ : Temmuz 2019, 10:15, 150 dakika
SINAV ÜCRETİ : 100,00 TL
BAŞVURU HİZMETİ ÜCRETİ : 5,00 TL

2017 DGS SINAV ÜCRETLERİ HANGİ BANKALARA YATIRILACAK?

* Bankalar, hizmet binasında veya azami 50 metre uzağında para yatırmalı
ATM cihazı bulunan şubelerde gişe tahsilatı yapmayıp bu şubeye gelen adayı
para yatırmalı ATM’lere yönlendirebilecektir.
* Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
* Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak
adaylar hariç)
* Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı
* Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler
* Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den
ücret yatırılmaz.)
Sınav ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka
kartı ile de yatırılabilecektir.

2017 DGS BAŞVURU İŞLEMLERİ - BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

DGS Sınava girmek isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

Başvurular, Mayıs - Haziran 2019 tarihlerinde elektronik ortamda alınacaktır.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve geçerli eğitim bilgisi bulunan (**) adaylar; başvuru işlemlerini bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar ile sistemde mevcut eğitim bilgisinde düzeltme/değişiklik olan adaylar başvuru işlemlerini bir başvuru merkezinden yapacaklardır.

* Geçerli fotoğraf: Son 6 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.

** Eğitim bilgisi: Adayların ön lisans eğitim bilgileri, Yükseköğretim Bilgi Sisteminden (YÖKSİS) alınarak başvuru ekranına yansıtılacaktır. YÖKSİS’te eğitim bilgisi bulunmayan (KKTC, yurt dışı, askeri okul öğrencileri/mezunları ile ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (ais) yabancı uyruklu numarası edinen (0 ile başlayan YU numarası) adaylar) adayların ise varsa ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki eğitim bilgileri başvuru ekranına yansıtılacaktır.

Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.

Sınav ücreti ödeme işlemleri Haziran 2019 tarihinde, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için saat 23.59’da sona erecektir.

DGS BAŞVURUSU İNTERNET ÜZERİNDEN - ÖNLİNE ÖDEME NASIL YAPILACAK

DGS Başvurularını internet üzerinden online ödemek isteyenler, ÖSYM tarafından, adayların sınav ücretlerini ödemelerinde kolaylık sağlamak üzere yeni bir uygulama hayata geçirilecektir. Sınava başvuracak adaylar sınav ücretlerini kredi kartları ile ÖSYM’nin internet sayfasında bulunan “ÖDEMELER” alanından banka şubelerine gitmeden ödeyebileceklerdir.

Ödeme sistemi tüm güvenlik önlemleri alınarak uygulamaya konulmuştur. Adaylar bu sistem üzerinde güvenli bir şekilde sınav ücretlerini ödeyebilirler. İlgili sınav kılavuzunda belirtildiği gibi, adaylar sınav ücretini ödedikten sonra başvuru işlemlerini bir başvuru merkezi aracılığıyla veya ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden bireysel olarak yapmalıdırlar.

DGS İNTERNETTEN BAŞVURU NASIL YAPILIR

DGS Başavurusunu bireysel olarak internet aracılığıyla başvuru hakkı olan adaylar, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemine (https://ais.osym.gov.tr) T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak başvurularını buradaki açıklamalar doğrultusunda yapacak ve sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru, başvuru süresinin son günü, saat 23.59’da sona erecektir.

DİKKAT: Başvurunun yapılması için başvuru ekranında “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir.” açıklamasının mutlaka görülmesi ve sınav ücretinin yatırılması, aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün, yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerekmektedir.

2019 DGS BAŞVURU ŞARTLARI (BAŞVURU KOŞULLARI)

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık
öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki
mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile
aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler.
Meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya
merkezî sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek
zorundadırlar. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki
esaslara göre merkezî olarak yapılır.
Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya
alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.

DGS BAŞVURU İŞLEMİ NASIL VE NEREDEN YAPILACAK

DGS Sınava girmek isteyen adaylar başvurularını, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Başvurular elektronik ortamda alınacaktır.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve geçerli eğitim bilgisi bulunan (**) adaylar; başvuru işlemlerini bireysel olarak İnternet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar ile sistemde mevcut eğitim bilgisinde düzeltme/değişiklik olan adaylar başvuru işlemlerini bir başvuru merkezinden yapacaklardır.

Dgs (dikey geçiş sınavı) ile ilgili bilinmesi gerekenler

1- Dgs ile geçiş de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için 05-10 kişi arası)
2- Yeni yapılan tüzük değişikliği ile kontenjanlar 19000 civarına çıkarlımıştır.
3- Dgs'de ek yerleştirme 2009 yılı sınavı itibariyle vardır.
4- 2009 yılından itibaren dgs de tercihler sınavdan sonra yapılır.
5- 2009 yılından itibaren dgs de en fazla 18 tercih yapılır.
6- Aöbp'nin sınava etkisi oldukça yüksektir.
7- Ösym'nin yaptığı yaklaşık 100'e yakın sınavdan en kolay olanıdır.
8- 80 sözel 80 matematik sorusu sorulmaktadır.Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır.
9- Sınav sonuçlarının açıklanma süresi 1 aydır.
10- Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmıştır.Ancak üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı netlik kazanmamış. Genel kanı ile 1. sınıftan başlatılması durumu ortaya çıkmıştır.
11- Sayısal ve sözel bölümde çıkan mantık soruları, öğrencilerin en çok zorlandığı kısım olarak görülmektedir.

AÖF Bahar Dönemi
AÖF Sınav Arşivi