AÖF açık uçlu soru sistemi nasıl uygulanacak?
Açık uçlu soru konusu AÖF öğrencileri için de önemli bir yer tutmaya başladı. Üniversite sınavlarında uygulanması planlanan açık uçlu soru uygulaması, bundan böyle AÖF sınavlarında da uygulanmaya başlanacak. Yanlış soruların doğruyu götürmesi uygulaması gelişmesinin ardından devreye alınacak AÖF açık uçlu soru sistemi, Anadolu Üniversitesi sınav sistemlerinde bu yıl bir devrimin uygulanmasına aracılık etmiş olacak.
Yaklaşık 1,5 milyon öğrencisi bulunan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi’nde devrim niteliğinde bir uygulamaya geçildi. 18 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle açıköğretim sınavlarında çoktan seçmeli soruların yanında açık uçlu, kısa cevaplı, doğru-yanlış, eşleştirme gibi farklı tip soruların da sorulmasının önü açılmış oldu.
18 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle açıköğretim sınavlarında çoktan seçmeli soruların yanında açık uçlu, kısa cevaplı, doğru-yanlış, eşleştirme gibi farklı tip soruların da sorulmasının önü açılmış oldu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, yaklaşık bir yıl süren yoğun bir çalışmanın sonunda, 2016/2017 öğretim yılı bahar döneminden itibaren açıköğretim sistemindeki bazı derslerin ara sınavlarında çoktan seçmeli soruların yanında kısa cevaplı ve açık uçlu sorular da kullanılmaya başlanacağını söyledi. Rektör Gündoğan, “Açıköğretim Fakültesi’nin 4 programında 4 ders kapsamında ilk uygulama başlayacak. Bu programlar Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji, Felsefe ve Tarih programları olacak. Türk Dili ve Edebiyatı programında Çağdaş Türk Romanı, Sosyoloji Programında Türk Sosyologları, Felsefe Programında Çağdaş Felsefe ve Tarih Programında Hukuk Tarihi derslerinin ara sınavlarında çoktan seçmeli soruların yanında 2 kısa cevaplı ve 1 açık uçlu soru yer alacaktır” dedi.
“Öğrencilerden beklenen kitapta yer alan cevabı yapılandırmaları”
Prof. Dr. Gündoğan, uygulamanın içeriğiyle ilgili detaylı bilgi vererek, şöyle devam etti:
“Öğrencilerimizin kendi cümleleriyle bilgilerini ifade etmelerine olanak sağlayacak bu sorular, 4 yanlış 1 doğru uygulaması kapsamında yer almayacak. Kısa cevaplı sorular cevabı yalnızca bir ya da iki kelimeden oluşan sorular olacak. Bir romanın yazarının ya da bir anlaşmanın tarihinin yoklandığı sorular kısa cevaplı sorulara örnek olarak verilebilir. Kısa cevaplı soruların her birinin puan değeri bir çoktan seçmeli sorunun puan değerine eşit olacak. Açık uçlu sorular ise, öğrencilerin kitapta yer alan bilgileri organize etme becerilerini ölçmeye yönelik olacak. Açık uçlu sorunun cevabı bir veya iki paragraf olabilir. Bir tarihsel dönemin özelliklerini yazmak, iki düşünürün bir olayla ilgili görüşlerini kıyaslamak, iki roman yazarının üsluplarını belli bir açıdan karşılaştırmak açık uçlu sorulara örnek olarak verilebilir. Bu soruların cevapları aslında kitapta var. Öğrencilerden beklenen kitapta yer alan cevabı yapılandırmaları. Bu nedenle açık uçlu sorulara biz yapılandırılmış cevaplı sorular demeyi tercih ediyoruz. Her öğrenci istenen bilgiyi zihninde farklı şekilde yapılandırmış olabilir. Biz olası tüm yapılandırmaları önceden hazırladığımız ve adına rubrik denen standart puanlama anahtarlarıyla eşleştirerek puan vereceğiz. Böylece öğrenciler, sahip oldukları bilgi düzeyine göre doğru-yanlış yaptı şeklinde değil; bilgi sahibi olmama durumundan konuya tam hakim olma durumuna göre puan alabilecek. Bu durumun öğrencilerimizin bilgilerini gerçeğe daha yakın ölçmemizde yardımcı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca bu soru türlerinin öğrencilerimizin biraz bile bilgi sahibi olsalar puan alabilmelerini sağlayacak.”
Sorular nasıl değerlendirilecek?
Kısa cevaplı ve açık uçlu soruların değerlendirmesiyle ilgili yöntemi de açıklayan Rektör Gündoğan, “Öğrencilerimizin cevap kağıtları alanında uzman en az iki farklı puanlayıcıya gidecek. Bu puanlayıcılar önceden hazırlanmış standart puanlama anahtarlarına (rubrik) göre her bir soruya puan verecek. Kısa cevaplı sorular için verilecek bu puanlar doğru ya da yanlış şeklinde değerlendirilecek. Açık uçlu sorular ise öğrencilerin bilgilerini ne kadar doğru ifade edebildiklerine bağlı olarak 5 düzeyde puanlanacak. Açık uçlu sorudan alınabilecek en yüksek puan iki çoktan seçmeli sorunun puan değerine eşit olacak. Uygulamanın detayları ve örnek sorular öğrencilerimize bilahare duyurulacak” dedi.
Prof. Dr. Gündoğan, açık uçlu soru uygulamasının, açıköğretimde ölçme değerlendirme kalitesini yükselteceğine inandığını ve ilerleyen dönemlerde bu uygulamayı yaygınlaştıracaklarını da söyledi. Gündoğan ayrıca, bu konuda kendilerini cesaretlendiren Yükseköğretim Kurulu’na ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a da teşekkür etti.
Konular
- AÖF Laboratuvar Ders Seçimi Otomasyonu Girişi Nasıl Yapılacak?
- Açıköğretime giriş LYS'yle yapılacak
- Açık uçlu sınavlarda eleme yöntemi kullanılıyor mu?
- AÖF Arapçaya İlahiyata Kimler Kayıt Yaptırabilir?
- AÖF İngilizce Uluslararası İlişkiler Okutulan Dersler,Sınavların Değerlendirilmesi ve Ders Geçme
- AÖF İngilizce İşletme Okutulan Dersler,Sınavların Değerlendirilmesi ve Ders Geçme
- AÖF Kaydını Yenileyen Öğrenciler İçin Sistem Değişti
- AÖF Dikey Geçiş den kayıt yenileyeceğim,Ancak kaydımı yapamıyorum!
- AÖF 4. sınıf öğrencileri proje ödevini nasıl ve nereden hazırlayacak?
- Anadolu mun'da hangi komite olacak?
- AÖF Klavye Öğretimi dersinin sınavı nasıl yapılıyor?
- Anadolum eKampüs Sisteminde Ders Malzemelerine Nasıl Erişim Sağlarım?
- Açıköğretim Sistemi Ödev/Proje Öğrenci Girişi
- TYT puan hesaplaması değişti mi?
- TYT YKS soruları geçmiş yıllara göre kolay mı zor mu olacak?
- Açıköğretime puan türü gelince boş kontenjanlar doldu mu?
- AÖF Sınavlarında Kullanılmasına İzin Verilen Örnek Hesap Makineleri
- Açıköğretim Sisteminde dijital imza dönemi başladı
- AÖF Smart TV platformu için ücret ya da kayıt şartı bulunuyor mu?
- MSÜ sınav sonuçları yalnızca sınavın yapıldığı yıl için mi geçerlidir?
- AÖF sınavlarına hangi kimliklerle girilmesi yasaklandı?
- AÖF Proje Ödev konusunu nereden öğreneceğim?
- Akademisyenler için mecburi hizmet mi geliyor?
- AÖF 4 yanlış 1 doğruyu götürme sistemi kalkıyor mu?
- AÖF Uygulama Dersleri Nelerdir?
- Yabancı Dil Tazminatına Esas Sınavların Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
- Asker öğretim görevlilerinin ataması nasıl yapılacak?
- AÖF final sınav tarihinde değişiklik yapıldı
- Yeni üniversite sınav sisteminde neler değişti?
- YÖKDİL denklikte kullanılabiliyor mu?